Today, I felt terrible. My head was full of problems and confusion(暴乱). I
decided to take a walk even though I didn’t know where to go. The most special
thing happened when I was out for this walk. I saw an old man sitting on a
chair. He was a seller of second-hand shoes. I thought he looked at least 70
years old.He seemed so tired and nobody was buying his shoes. I wanted to give
him something but I had not brought anything with me. Then, a little girl came
toward him. I heard the child say, “Grandfather, may I polish your shoes?” That
old man took pity on her, smiled, and gave her a shoe to polish. The girl told
him she needed money to buy her brother a new school uniform. “Oh, little girl.
Just stop doing this. Come with me and I will buy you a uniform.” Then they
walked to a market, and he bought her brother a uniform. The girl said “thanks”
to him and left, leaving the old man smiling.He walked away from the market, but
I stopped him. I whispered in his ear, “You are a hero! Thank you for your
kindness!” As I walked away, I looked back and I could see him still smiling. I
was blown away by the kindness I had just seen. Someone who had so little was so
generous! Amazing! My own sadness had completely disappeared, chased away by the
light of this kind act. I began realizing that I have a lot to be thankful for.
I hope, some day, I can show my appreciation of what I have by following the
example of the old man. He only had a little, but shared it so beautifully with
someone who had nothing.
1.What did the girl need?
A.A pair of new shoes.
B.A uniform for her brother.
C.A uniform for herself.
D.A pair of second-hand shoes.
【精析】B 根据第四段“The girl told him she needed money to buy her brother a new school uniform.”可知，这个女孩需要钱来给他弟弟买一套新校服。故选B。
2. Who did the girl clean the shoes for?
C.The old man.
【精析】C 根据第三段第二、三句“I heard the child say…may I polish your shoes…That old man…gave her a shoe to polish.”可知，老人给了小女孩一只旧鞋，所以她是为老人擦的鞋。故选C。
3.From the passage, we know that the old man was ().
【精析】D 根据第二段中的“He was a seller of second-hand shoes…He seemed so tired and nobody was buying his shoes…”可知，老人年纪很大，靠卖二手鞋为生，生意也不怎么样。由此可推知，老人应该比较贫穷。另外，由文章最后一句也可推知正确答案。故选D。
4.What would be the best title for the passage?
A.A Kind Shoe Seller
B.A Pair of Old Shoes
C.A Clever Little Girl
D.A Girl’s New Uniform
5.What can we learn from the passage?
A.If we have only a little, we shouldn’t help others.
B.When we have problems, we must ask others for help.
C.We should learn to be thankful and share what we have with others.
D.When we meet with difficulties, we should complain about them.
【精析】C 根据文章最后一段“I began realizing that I have a lot to be thankful for…He only had a little, but shared it so beautifully with someone who had nothing.”可推知，我们应该懂得感恩，学会与他人分享。故选C。